Behöver man isolera för stenläggning?

En fråga som många säkert har ställt sig närde hållit på i trädgården eller runt huset med olika stenprojekt, är huruvida man måste isolera med cellplast när man ska lägga sten. Pratar vi om stenen som ska ligga på din garageuppfart så är det säkert självklart för de flesta att man måste isolera med cellplast, men vad är det som gäller för de mindre stenläggningarna runt huset exempelvis?

 

Gör grovjobbet från början

Om vi säger så här. Du spar säkerligen en hel del tid genom att inte isolera dina mindre stenläggningar från början. Men om du tänker steget längre, och på det faktum att du faktiskt ska ha stenarna i väldigt många år. Då kanske du inser att det är värt att göra ett gediget jobb en gång, för att slippa göra om jobbet några år senare. För om man struntar i att isolera så kommer tjälen med säkerhet ta ut sin rätt på din stenläggning efter vinter. Med andra ord så kan din raka stensättning stå åt alla håll och kanter vilket både är opraktiskt och fult.

Så för att spara dig själv tid så är det alltid viktigt att vara noga med isoleringen. Ofta krävs det inte mycket cellplast för de mindre delarna och ska du inte ha något stort och tungt som ska stå på stenarna så krävs det ingen dyr cellplast som klarar höga tryck.

Kom ihåg att gräva tillräckligt djupt innan du lägger cellplasten. Man brukar tala om att gräva till frostfritt djup vilket varierar beroende på marktyp och vart man bor. Enklast gör du i att höra med din kommun eller markarbetare i området. När du håller på med stenläggningen ska du också komma ihåg att isolera hela ytan under, för annars riskerar du att tjälen tränger upp ändå med tiden.

Sist men inte minst får du inte glömma fiberduken. Den ser till så att ogräsen håller sig borta. För man vill ju inte att en massa gräs ska växa mellan de fina stenarna som vi lagt.