Hur tjock cellplast behövs

Om man åker för att handla cellplast första gången så kan man förvånas över dels alla olika varianter som finns (märks ofta på olika färger) men även de olika tjocklekarna. Det är inte alltid självklart vilken tjocklek man ska ha och varför. I grund och botten handlar det om vilken belastning man ska ha på skivorna. Ju högre belastning desto tjockare skivor krävs därmed.

Fasade skivor

En annan sak att lägga märke till är att vissa skivor har fasade kanter. Detta ger en styrka i sig och gör det enklare att lägga ihop flera cellplast skivor. Däremot brukar dessa vara av det dyrare slaget så det är inte alltid självklart att man väljer den variante. Om det är byggfirmor som handlar som händer det ofta att man väljer den typen av skivor.

Det är som sagt ofta enkelt att skilja på de olika hårdheten på skivorna eller typerna kanske man bör säga. Ofta så brukar man skilja på XPS och EPS skivorna genom att använda olika färger till dessa. Men i regel är standardskivan vit och ibland finns båda varianterna av skivor i vit färg så då får man kika vad det är man beställer om man exempelvis köper online.

En annan tumregel som är bra att känna till är att man bör hellre överdimensionera är underdimensionera. Detta är kanske självklart till en början med ofta låter man den tunnare cellplasten åka med just för att den kanske kostar lite mindre. Men då ska man komma ihåg att den samtidigt klarar mindre påfrestning så det blir en vägning med för och nackdelar mellan dessa aspekter innan man köper sin cellplast. Men som sagt det är aldrig fel att at i i överkant och använda bättre och tåligare cellplast än tvärt om.