Isolera med cellplast – inte bara markisolering

isolera med cellplastEn av anledningen till att cellplast är ett sådant populärt material är inte enbart priset. Det har även många bra egenskaper så som att kunna isolera. Att isolera med cellplast är ofta aktuellt om du ska gjuta något. Eller lägga sten på din uppfart.

Själva grundjobbet är ofta det som skapar ett fullgott slutresultat. En väl och omsorgsfullt byggd grund är en av de viktigaste förutsättningarna för att ens nya bygge ska vara problemfritt under en längre tid. Detta gäller såväl den enkla friggeboden som garaget eller huset.

På den här sidan hittar du lite kortfattad information om vad som används vid isolering av grund, garageuppfart och allmänt när man ska isolera med cellplast.

Observera att detta inte ska användas som en guide, utan bara i informativt syfte. Ska du själv isolera grund eller garageuppfart ska du alltid rådfråga din återförsäljare eller hantverkare.

 

Isolera med Cellplast till Platta på mark

En av de vanligaste grundkonstruktionerna för hus är att man använder en platta på mark. En helgjuten platta som ger en stabil grund. Precis som med annat som ska placera i anslutning till mark, så kommer kyla vara något vi lär tänka på.

Principen med en platta på mark är inte superavancerad. I korta drag fungerar så att man använder L-formade kantelement. Så kallade L-element.

Dessa hjälper sedan till att hålla gjutformen på plats, som att isolera med cellplast. Det är nämligen cellplast ihopsatt med dessa gjutblock. Väldigt smidigt och något som spar mycket tid på byggena.

På det här sättet kan du alltså isolera med cellplast samtidigt som du får en stödfunktion genom L-formationen hos dessa element. Detta används sedan till att helgjuta en betongplatta som då blir isolerad på undersidan.

L-element känns igen som L-formad cellplast som sitter ihop med betong.

 

Isolera med cellplast för garageuppfart

Att lägga sten på uppfarten är en dröm för många. Ofta har vi det vackra slutresultatet i bild när vi tänker på detta. Samtidigt kanske inte alla inser hur mycket arbete det ligger bakom en fint stenlagd uppfart. Det grundjobb som är gjort, där man även brukar isolera med cellplast är tidskrävande. 

Något som kan drabba villaägare som inte gjort ett gediget grundjobb med isolering, är att stenläggningen reser sig. Detta kan ske redan efter en vinter. 

Det handlar om att tjälen, alltså när marken fryser, expanderar och förskjuter stenläggningen. Något som inte är särskilt roligt ifall vi lagt mycket tid på en fint stenlagd uppfart.

Genom att gräva till frostfritt samt isolera med cellplast, ökar chanserna om en fin stenläggning över lång tid. Vilken cellplast ska man köpa kanske du då undrar.  

Ofta används här den mer trycktåliga XPS cellplasten. Just för att bilar kanske kommer köra på uppfarten.

Samma princip gäller här om du ska isolera plintar till altan. Att isoleringen är viktigt för att inte förskjuta konstruktionen.

 

Cellplast isolering för att skydda mot sprickor och sättningar

Ett viktigt problem med dagens grunder är något som kallas tjällyfting. Detta uppkommer av att vatten i marken fryser och därmed expanderar. Något som kan liknas vid en glasflaska fylld med vatten som sedan fryser. Denna kommer då spricka.

Detta uppstår även i marken när vattnet fryser där. Vattenfylld mark tar nämligen mer plats i fryst form. Detta kan i sin tur orsaka skador på en gjuten platta eller husets grundfasad.

Ett sätt att lösa problemet är att gräva till frostfria djup. Detta går ut på att man gräver bort den tjälfarliga marken och istället ersätter den med material som är mindre tjälfarligt. Exempelvis att byta lera mot grus och sand.

Här är det värt att nämna att olika jordarter är olika tjälfarliga beroende på hur mycket vatten de innehåller. I fallet med sand och grus kan dessa inte binda vatten på samma sätt som lera och blir därmed mindre känsliga för tjäle.

Att gräva till frostfritt djup för att isolera

En vanlig fråga som många ställer är hur djup de måste gräva för att nå frostfritt djup. Beroende på vilket projekt du jobbar med så kan kraven på exakthet variera.

Sen kommer djupet på gropen man måste gräva varierar beroende på vart i landet man bor. Detta har att göra med att marken består av olika jordarter på olika platser i landet. På samma gång som att det är olika kallt i olika delar av landet.

De som bor i söder har inte alls samma krav som de som bor uppe i norr. Av naturliga skäl.

Ett alternativ till att gräva till frostfritt djup är att man använder en viss typ av cellplast för att tjälisolera. Att isolera med cellplast kan vara ett bra alternativ. Här använder man främst skivor av typen XPS, alltså extruderad plast då de måste klara av de krav som ställs på isolermaterial i marken.

Här är det extra viktigt att man väljer rätt cellplast skiva då en skiva som upptar för mycket fukt får en sämre isolerande förmåga vilket kan leda till tjälskador.

Isolera med cellplast ovan mark

Många förknippar just cellplast med att isolera i mark. Som skivor som läggs under en garageuppfart. Samtidigt så kan de isolerande egenskaperna vara lika användbara ovan mark. Även om användningsområdena inte är lika uppenbara.

En del använder till exempel cellplast till att isolera en vägg. Detta kanske inte är det mest effektiva sättet då klassisk isolering är betydligt mer lämpad för detta.

Några andra kanske använder cellplast för att isolera under golvet på lekstugan de precis byggt. Just för att det där kan samlas fukt som lättare skulle samlas i vanlig gul isolering.

Vi hoppas att du här fått lite tips kring att isolera med cellplast. Där många idag beställer cellplasten direkt på nätet för leverans hem till dörren.

Återförsäljare Information Betyg Visa priser
isolera grund Billig Cellplast Snabb leverans Stort utbud Se pris
köp cellplast Brett utbud
Bra priser
Snabb leverans
Se pris