Isolera plintar till altan

Att bygga en altan brukar vara ett populärt sommarprojekt för husägaren. Att skapa en stor gemensam yta att vara och umgås på är ofta välkommet. Det behöver inte heller vara särskilt svårt, utan det finns mycket tips att hämta bara på nätet. Ofta bygger man på plintar. Då kan det vara läge att isolera plintar till altan.

Varför det kan vara en god idé, men absolut inte en självklarhet tänkte vi skriva om i den här artikeln.

isolera plintar till altan

Som vi nämner så är altanen kanske inte det mest avancerade projektet du tar dig an på ditt hus. Rent konstruktionsmässigt bör det heller inte vara några höga höjder.

Men likväl kan det vara klokt att göra ett bra jobb för ett gott resultat.

Ett gediget grundjobb där du isolerar plintar till altanen

Som med så mycket annat så är det grundjobbet som sätter ribban för hur projektet ska slutföras. Ju noggrannare du är med just grunden, desto enklare brukar resten av arbetet gå. Det vet alla som lagt sten exempelvis. Slarvar du med underlaget så kommer inte resultatet av stenläggningen bli särskilt bra.

Detsamma gäller när du tänkt bygga altanen. Genom att lägga tillräckligt med tid på att planera och strukturera jobbet. Så kommer arbetet fortlöpa betydligt smidigare.

I fallet altanen så gäller det att underlaget, plintarna samt bär- och skruvreglar är riktigt stabila och i våg. Har du lyckas med det kommer själva trallskruvandet gå betydligt enklare.

Varför ska man isolera plintar till altan?

Om du tänkte bygga din altan på plintar, istället för trädgårdsplattor vilket en del gör, så kan tågordningen vara som följer. Du börjar med att mäta ut och spänna upp linor för att få raka linjer. Du kryssmäter för att veta att alla mått stämmer.

När sedan det är gjort markerar du ut vart plintarna ska vara. Det gäller att inte ha för stort avstånd mellan plintarna. Max 2 meter i alla väderstreck, går det att läsa sig till på många sidor online.

Sen ska du gräva. Här gäller det att gräva ner till frostfritt djup. Något som skiljer sig åt beroende på vart i landet du bor. En snabb google sökning kan ge dig en fingervisning om hur djupt du bör gräva där du bor.

När du sedan kommit ner till frostfritt så kastar många ner en eller två skopor grus. För att underlätta vattendränering. Sedan kommer då eventuellt cellplasten för isolerna.

Att använda cellplast för att isolera plintar till altan handlar helt enkelt om att skydda marken under plinten ytterligare mot kyla. För det är om marken under plinten fryser, som din plint och därmed altanen riskerar att flytta på sig med tiden.

Kan jag bygga direkt på plintar?

Det finns egentligen lika många lösningar på altanprojekt som det finns altaner. En del är väldigt noggranna, medan andra smäller upp altanen på snabbast, enklaste sätt. Inte sällan direkt på trädgårdsplattor.

Det kan absolut fungera att bygga altanen direkt på trädgårdsplattor. Men samtidigt är då risken stor att det kan bli förskjutningar när tjälen gör entre i marken.

Kan man samtidigt leva med det samt har möjlighet att justera altanen på våren, så kanske inte det spelar någon roll. Då kanske smidigheten i detta väger över risken. Därmed behöver du inte isolera plintar till altan vilket är lösningen på andra sidan av spektret.

Isolera plintar till altan med cellplast

Varför används då cellplast till att isolera plintar till altan? Ja, helt enkelt för att det är ett bra material för markisolering. En material som även används vid isolering av markplattor samt andra gjutna konstruktioner.

Cellplasten behöver inte heller vara särskilt dyr om den ska vara till ett par plintar. Då räcker det ofta med ett par skivor som sedan skärs i mindre bitar. Det behöver inte heller vara perfekt symmetri på biten som ska isolera plintarna till altan. Utan så länge marken under plinten täcks ska det vara fullgott skydd.

Det viktiga som sagt att tänka på också är att gräva till frostfritt djup. Alltså så djupt som tjälen kommer frysa marken. För när marken fryser så blir det som sagt risk för att plinten trycks och därmed ändrar sin position. Något som kan får hela altanen att röra på sig. Vilken kan skada virket.

Andra tips när du gjuter plintar

Vad finns det mer för saker än bara isolering att tänka på när du ska gjuta plintar till en altan? Här tänkte vi lista några saker som kan vara klokt att tänka på.

Först bör du fundera på om du faktiskt ska gjuta plintarna eller köpa färdiga plintar. Dessa finns ofta som 500mm eller 700mm höga. Fördelen med färdiggjutna plintar är att du helt enkelt sparar en massa tid. Rent ekonomiskt så kostar dessa heller inte supermycket. Även om du givetvis kommer allra billigast undan ifall du gjuter plintarna själv.

Men principen med att isolera plintar till altan kvarstår oavsett om du köper färdiga plintar eller om du gjuter själv. Både kräver frostfritt djup givetvis.

Det som talar för att just gjuta egna plintar är helt enkelt att du då har möjligheten att göra betydligt högre (eller djupare) plintar än de som går att köpa färdiga. Detta kan vara nödvändigt om du bor där det är väldigt kallt. Vilket då kräver djupare grävning för att uppnå frostfritt djup.

Ett annat fall kan vara att du bygger en högre altan som kommer stick upp väldigt mycket från marken. Då är det också vanligt att man gjuter plintar i långa gjutrör. Här blir det ännu viktigare att isolera plintar till altan då en förskjutning på en väldigt hög plint kommer få stor inverkan på konstruktionen.

Återförsäljare Information Betyg Visa priser
isolera grund Billig Cellplast Snabb leverans Stort utbud Se pris
köp cellplast Brett utbud
Bra priser
Snabb leverans
Se pris