Klassificering av cellplast

De flesta skivor tillverkade av cellplast har ett produktnamn i stil med S100 vilket är en slags klassificering av tryckhållfastheten hos skivan. I det här fallet har vi värdet 100 vilket betyder att skivan klarar ett maximalt tryck på 100 kPa vid korttidsbelastning. Även om skivan har ett siffervärde i sitt namn bör man alltid kolla med återförsäljaren vad skivan har för specifika egenskaper, det är dock branschstandard att namnge skivor på detta sätt och används av de flesta tillverkare. Här nedan följer en förklaring av olika klassificeringar hos cellplastskivor och olika termer som kan vara bra att känna till.

 

Tryckhållfasthet

När man bestämmer tryckhållfastheten hos en skiva talar man nästan uteslutande om den maximala tyngd som kan appliceras vid korttidsbelastning. Tar man exempelvis en skiva vid namn S100 och som då klarar 100 kPa motsvarar det ungefär 10 ton per kvadratmeter. Vet man därför med sig att cellplasten kommer belastas krävs det att man har en skiva som klarar det specifika tryck den kommer utsättas för.

 

EPS-Cellplast

Detta är en förkortning av expanderad polystyren och är känd för sin goda isoleringsförmåga. Den här typen av skivor består till 98% av innesluten luft (kan variera mellan olika tillverkare) och resterande 2% av polystyren vilket kommer från att små kulor smälts samman under tryck och värme. Detta ger materialet ett mycket god isoleringsförmåga. Andra fördelar med den här skivan är att den har hög fukttålighet vilket gör att den lämpar sig bra för att skydda mot vind, kyla, fukt och även mögel.

 

XPS-Cellplast

Extruderad cellplast eller XPS som den förkortas har högre hållfasthet än EPS skivorna och lämpar sig därför bättre till konstruktioner som har högre krav på just tryckhållfastheten. Med andra ord är denna typ av skiva att föredra till de delar som kommer punktbelastas i exempelvis grunden eller öppna spisar. Dessa skivor är jämnare än föregående typ och går ofta att slipa med sandpapper (vilket inte går med vanlig EPS cellplast då den är för spröd och därmed faller sönder). Andra tillämpningsområden där XPS används är om man har ökade krav på att tåla fukt.

 

Värmekonduktivitet

Om du ska isolera är du oftast intresserad av materialets värmekonduktivitet vilket även kallas lambdavärdet (λ). Detta värde talar om hur bra materialet är på att leda värme. När man vill isolera är man därför ute efter ett så lågt värde som möjligt. Vilket värde som man behöver ha för att isolera varierar. Ska man isolera ytterväggar föreslår till exempel boverket ett värde på högst 37. Har man mindre krav på väggarna om det t ex är ett garage kan värdet vara högre. Exempel på andra materials värmeledningsförmåga är till exempel silver som har 398 (W·m-1·K-1) eller glas som har 1. Du bör alltid rådfråga din återförsäljare vilken skiva som lämpar sig bäst för dina ändamål.

 

Återförsäljare Information Betyg Gå till
isolera grund Billig Cellplast Snabb leverans Stort utbud cellplast
köp cellplast Brett utbud Bra priser Snabb leverans cellplast