Skära i Cellplast

Alla som någon gång försökt forma eller skära i cellplast vet att det kanske inte är det allra enklaste. Som du har kunnat läsa om under klassificering av cellplast så skiljer man på två typer av hård cellplast. Den ena kallas EPS-typ och karaktäriseras som spröda vita skivor av expanderad polystyren som lätt smulas sönder. Andra typen är XPS som tillverkats genom att polystyrenen extruderats. Vill du läsa mer om tillverkning av cellplast kan du läsa artikeln som finns här på sidan.

Med tanke på att egenskaperna skiljer sig mellan den spröda EPS cellplasten och den betydligt tätare och hårdare XPS typen så brukar de även bearbetas och formas med olika metoder. Den sistnämnda kan man med en viss teknik slipa med sandpapper vilket är betydligt svårare med den spröda EPS skivan som lätt smulas sönder.

 

Skära i Cellplast

En metod som används till såväl EPS-cellplast som XPS är att skära i cellplast med en såkallad varmtrådsåg. Kortfattat kan det beskrivas som en tunn ledande tråd som värms upp resistivt när en elektrisk ström går genom den. Resultatet blir lite som att skära i smör med en varm kniv, ganska lätt att forma med andra ord. Den här metoden används av många som vill forma och skära i cellplast. Har man exempelvis varit i Uppsala under valborg och sett flottarna byggda av just cellplast så används här ibland en varmtrådssåg. Skivorna som används här är av EPS typ och därmed lite enklare att skära i.
 
OBS! Det bildas giftig gas som kan vara direkt livsfarlig när man skär i cellplast med en varmtrådssåg. Därför ska man inte göra detta själv om man inte har god erfarenhet av det samt rätt utrustning med godkänd ventilation. Du ansvarar själv för att detta uppfylls.

 
För att få rätt mönster när man skär bör man använda sig av en mall av något slag. Vanliga material att göra mallar av är t ex aluminium, plywood och glasfiberlaminat. Vill man även få en noggrann mall kan man först göra mallen på datorn, skriva ut den och sedan överföra den till material som mallen ska bestå av.

Val av trådmaterial och strömkälla sträcker sig utom denna artikel. Kikar man runt går det säkert att få tag i en färdig varmtrådsåg. Man ska inte själv bygga en om man inte är van med elektriska komponenter. Andra användningsområden för en trådsåg är exempelvis modellbyggare av exempelvis flygplan och båtar.

 

Återförsäljare Information Betyg Visa priser
isolera grund Billig Cellplast Snabb leverans Stort utbud Se pris
köp cellplast Brett utbud
Bra priser
Snabb leverans
Se pris