Svårt att lägga sten?

Att lägga sten kan till en början verka simpelt. Förutsatt att det blir någorlunda rakt så är det väl bara att lägga ut stenarna och sen se dem ligga där rakt och fint år in och år ut. Ett problem som dock kan uppstå är det lite oberäkneliga tjälen som kan göra så att stenarna efter vinter kommer stå åt alla håll och kanter och inte lika rakt och fint som när man la ut dem sommaren innan. Hur kan man då kringgå detta problem? En del i det hela heter i alla fall cellplast. Det är nämligen så att cellplasten isolerar mot kylan och därmed minskar risken för att tjälen ska skapa kaos på din uppfart.

Markisolera med cellplast

Det som alltså nästan är lika viktigt som stenläggningen i sig är själva förarbetet och arbetet med marken. Gör man detta på rätt sätt så kommer man få en betydligt finare stenlagd uppfart som dessutom håller längre.

Det man ska börja med är att gräva till frostfritt djup. Detta varierar lite beroende på vart man bor. Poängen är sedan att man ska lägga cellplast på denna djup för att isolera mot kylan. Efter detta så fyller man med lämpligt fyllmaterial till den nivå man vill ha uppfarten på.

En viktigt sak som många sedan slarvar med är att köra över marken med en så kallad “padda” eller vibb. Det är helt enkelt en stor vibrator som gör att marken packas tätt. När detta i sin tur är gjord så kan man plana ut och jämna till ytan för att sedan kunna lägga stenen.

Använd riktverktyg

Det är kanske inte helt självklart hur man ska få stenen att ligga rakt. Har man tillgång till laserverktyg så underlättar detta givetvis väldigt mycket. Men det behöver inte vara svårare än att man drar ett gäng linor längs med och parallellt för att matcha skarvarna mot dessa. Detta brukar funka bra.

Lycka till med din stenläggning!