Vilken cellplast ska man köpa?

Om det är första gången du tänkt köpa cellplast så kan det vara svårt att veta vad du ska köpa. Många är vi som stått där på bygghandeln eller surfat på webbshoppen. Undrandes om just vilken cellplast ska man köpa?

I den här artikeln tänkte vi sammanfatta lite kring vad som kan vara bra att känna till. Just när du ska köpa cellplast.

vilken cellplast ska man köpa

Det kan tyckas finnas många alternativa sorter till en början. Men klassificering av cellplast är egentligen inte så invecklat.

Köp cellplast till ditt projekt

Den första frågan du bör ställa dig är vad det är du tänkt använda cellplasten till. Det är nämligen stor skillnad om du tänkt isolera med cellplast eller om du ska ha det till något som ska flyta.

Låt oss ta några klassiska exempel. Du ska isolera en mindre platta där du ska ställa din värmepump. Vilken cellplast ska man köpa då? Allt handlar om vilket tryck som kommer vila på cellplasten. Vid fallet värmepump så är trycket inte lika stort som om det ska vila ett hus på betongplattan. Så vanlig något tjockare EPS cellplast borde göra susen.

Du kanske ska gjuta och isolera plintar till din altan. Många gör just det när det gjuter egna plintar. De gräver ner till frostfritt djup. Placerar sedan cellplast längst ner för att skydda ytterligare mot kylan. Även här ska vanlig EPS, den vita cellplasten göra susen.

Vilken cellplast ska man köpa till garageuppfarten?

Om du istället ska isolera något som kommer ha högre belastning bör du kika på XPS cellplast. Skivorna som ofta är blåa, lila eller någon annan färg än vit. Dessa skivor tål nämligen högre tryck än den vanliga vita.

Rådfråga alltid försäljaren på nätet eller bygghandeln vilken skiva som krävs för just ditt projekt. Men vanligtvis ska dessa skivor klara belastningen för exempelvis en garageuppfart som du lagt sten på.

Du kommer även märka att den här XPS varianten som är hårdare och mer pressad, fungerar lite annorlunda att skära i. Den vita något sprödare EPS faller enklare isär i små bitar än denna variant.

Val av tjocklek på cellplasten

Något som du också kommer märka när du bläddrar bland Byggmax eller någon annan bygghandlare på nätet är de olika tjocklekarna. Skivorna, och då framförallt EPS finns i en rad olika tjocklekar.

Så när man beslutar vilken cellplast ska man köpa, handlar det inte bara om typ. Utan även dimension. Tjockleken spelar helt enkelt roll till vad du ska använda skivorna till.

Vissa typer av isoleringsjobb kanske kräver att du behöver de lite tunnare varianterna. Andra tillåter de mer tjockare. Så du får helt enkelt mäta det du ska isolera. En tjocklek på 50 eller 70 cm är ofta en standard på de hårdare XPS skivorna. Således har det även varit en populär tjocklek på de vita skivorna.

Hur stor yta ska du täcka med cellplast?

En annan fundering som kan dyka upp är hur mycket cellplast du behöver köpa. Med andra ord hur stor yta du ska täcka eller isolera. En standarddimension för de vanligaste cellplasterna är att de är 600mm gånger 1200mm. De täcker med andra ord en yta om ca 0,72m2.

Så utgå från hur stor den totala ytan är. Så kan du sedan räkna hur du behöver skära och skarva cellplasten.

Många väljer att bygga eller gjuta just efter standardmått. Vilket gör att du kan använda hela skivor i så stor utsträckning som möjligt.

Vilken cellplast ska man köpa till flytbryggan?

En del brukar bygga egna flottar eller flytande verk och använder sig då av cellplast. Här gäller det att du har riktigt bra koll på flytkapacitet innan du bygger något där människor ska färdas på.

Men just den vita EPS cellplasten har används mycket till att bygga små båtar eller andra flytande saker. Inte minst i Uppsala där valborg firas med ett flottrace. Där båtarna ofta är byggda av olika cellplast skivor.

Som sagt så gäller det att ha koll på flytegenskaper och krav ifall du tänkt bygga en flytbrygga. Då kanske inte heller cellplast lämpar sig utan då pratar vi snarare om flytblock. Stora luftfyllda tunnor.

Återförsäljare Information Betyg Visa priser
isolera grund Billig Cellplast Snabb leverans Stort utbud Se pris
köp cellplast Brett utbud
Bra priser
Snabb leverans
Se pris